Model Off Duty’s Leather Jacket: Yay or Nay?

Who couldn’t forget the iconic photo of James Dean in his leather motorcycle jacket?

Leather jacket is a classic item that would last forever. It’s been IN and OUT constantly from the spotlight as most fashion trends, but a leather jacket is a fashion investment which would never be out of style. It’s been featured on FD forum’s current trend report a long time ago, and there’s already a thread on FD forum about leather jacket and where to wear it. I’m aware it could be very uncomfortable to wear leather jackets in a hot humid weather like Indonesia, but maybe you could get away by wearing it in a fully-blown air conditioned room (yang dinginnya seperti di dalam bioskop2x di Jakarta ;P )

James Dean photo courtesy of fashioninsiderguide.com

A nicely fitted leather jacket would compliment anything you wear, from simple tees, jeans, leggings, short, skirt to dresses. Pairing a leather jacket with a feminine or sexy dress would give a certain edginess to your look. I’ve noticed several fashion spreads making a statement by pairing overflowing couture dresses with distressed leather jackets. Chic Parisiennes and New York hipster kids have been adopting leather jackets as their daily fashion staple. And this also includes an amazing number of models wearing them in the backstage. tFS forum has several photos of models in leather jackets, which could give you some styling inspiration in wearing these jackets. They become some sort of “model’s uniform” whenever they’re off duty a.k.a the M.O.D (Model Off Duty) look. The same look that inspired Alexander Wang when designing his collection.

M.O.D leather jackets, courtesy of tfs.com, style.com

Kate Moss, Sienna Miller, the Olsen twins and several young Hollywood IT girls have been seen wearing their favorite leather jackets. Rick Owens, Andrew Marc and Mike & Chris have been celebrity favorites. I definitely love the slouchy hooded Mike & Chris leather jacket!

Mike & Chris leather jackets, photos courtesy of mikeandchris.com, enamour.ca

 

some styling inspirations in wearing leather jackets

If you don’t want to splurge for big designer labels, mass retailers like Topshop, Zara, H&M, Urban Outfitters, and Mango always carry several styles of leather jackets every fall/winter season; from cropped ones, bomber jacket, motorcycle/biker jacket with zippers and buckles, to leather jackets decorated with lot of studs and spikes. I’ve helped a friend of mine looking for a perfect leather jacket early this fall, and she found one from Express which she paired it with latex zipper leggings from the same label. For a more affordable one, which could be a total turn-off to some people, you could opt for faux leather or some “vegan leather” jackets. I’ve also spotted several soft PU/ PVC leather jackets in some Asian clothing boutiques in Chinatown *seperti butik-butik di mangga dua kira-kira. But, nothing would beat the quest in finding the perfect 100% leather jacket: Vintage stores.. or try EBAY, of course!

My sister, who was religiously hunting for her perfect cropped leather jacket since last year, gave me her best suggestion: to look for the one that is all made of “leather” and doesn’t have the elastic rib trim which would make your leather jacket look really fake and cheap! She was right, even a designer leather jacket with elastic rib bands on the cuffs, collar or waist would somehow downgrade the whole look compared to a less expensive brand without any of those trims.

Whatever your choice and budget is, would you adopt this M.O.D look and let you inner rocker shine through leather jacket? Yay or Nay?

Sources and images courtesy of: tfs.com, style.com, dailymail.co.uk, asos.com, carolinenoakes.blogspot.com, demicouture.ca, fashioninsiderguide.com, enamour.ca, mikeandchris.com, wireimage.com

  • Durian

    Its yay for me!
    G juga lagi nyari2 jaket kulit yg pas, nyaman en affordable tentunya, Moga2 dapet deh :D
    Anyway g suka bgt si jaket kulit dipakein sama dress, Cakep bgt dah *tough yet chic hehehe!*

  • lita

    gue suka yang Mike & Chris, sama yang dipake Kirsten Dunst. leather jacket gue modelnya masih gerombongan bgt. jd pengen nyari yg fitted gitu. keren ya

  • esiotrot

    Kalo dipake model keren. Tapi kalo eike pake… Ga cocok :sweat:

    Yay for some people, Nay for me!

  • nanushka

    totally yay for me!!
    secara tomboy berat geneeeee
    gw punya 5, berbagai macam model
    :D

  • http://www.cuomova.blogspot.com cheyqua

    Oooh YAY!! Tapi di sini mahal2 gila, DYS.. Untuk mahasiswa kere sperti gw masih blom kuat belinya.. Yg 1jtan aja masih kurang begitu bagus loh.. :(

    Apa gua beli di abang2 tukang helm pinggir jalan ye.. Kan ada tuhh hehe..

  • Indrya

    Daku punya jg nich secara g suka banget, dapet dr Ebay atas rekomen seseorang nun jauh di UK sana….:D

  • BDJ

    A definite YAY! I love leather jackets…

  • miss_chinoscuro

    yaayy!! am looking for the right one too. tapi sampai skr belom nemu yang pas. keren banget memang. dulu sih gak pd, tapi gara2 liat fders ada yang pakai di to mereka, jadi pengen juga deh.

  • domestic_goddess

    keren..!!! yayy lah..!!
    ehh tapi ati” kalo ga pas malah bisa jadi kaya’ tukang ojek:P

  • ella_ajah

    for them,its Yay…
    but for it’s Nay… :D

  • http://blink-wink.blogspot.com Tifa

    Yay donk.. gue juga suka banget leather jacket.. tapi gue belum punya nih.. abis disini dah pilihannya dikit, mahal2 pula.. dah gitu rada bingung mau dipake kemana kecuali u work in fashion industry :)

  • twykie

    YAY… suka banget leather jacket n dah lama pengen, akhirnya dapet dari mango…. *happy*

  • http://www.riniferbi.multiply.com Shibuya_gal

    uda pasti yay..!!! gw punya model seperti photo yg paling bawah beli autumn thn lalu. ternyata skrg masih in jg. yippi…

  • rere

    pengen sih… tapi so far jaket2 yg gue cobain bikin badan gue makin gak berbentuk.

    am looking for my HG leather jacket too :D

  • http://devigirsang.blogspot.com mizzdevi

    Definite YAY. I heart leather jacket combined with flowery dress hehehe…

  • seken3436

    yay in capital letters! sampai detik ini masih blon mampu dpt black biker yg bener2 perfectly fitted

  • DYS

    glad to see so many YAYs and also NAYs..:)))
    myself, i havent found mine yet :( i used to hv one, well it used to be my dad’s leather jacket when he was young but it’s badly ruined now :(

    nanushka: woww u own 5 jacketss… i envy you !

    cheyqua: heuhe iya emang mahal bangetss, gue jg masi milih2 kalo hrgnya byk nol nyaa.. apalg ekonomi lg jelek gini :(( moga2 dapet yah.. kalo bisa cari di toko2 yg jual aksesoris punk kali ada, trus dikecilin.. ribet siy tp di jkt kan byk tukang permak :) HTH

    indrya: wahh dpt yah di ebay.. emang suka lucu2 tuh esp yg vintage2 gitu, gw suka telat mulu tapi :(

    twykie, shibuya gal: congratss yah uda ketemu PLJ nya (perfect leather jacket hehe ;)

    Tifa: wahh gw kira elo uda dpt.. gw inget thread elo di forum soalnya.. tp kan elo model bisa aja kali makenya pas terbang2 ke shows di luar jakarta gitu misalnya? tp emang nyari PLJ rada2 harus sabar dan diniatin nabung utk itu :)

    rere: emang rada tricky siy ini leather jacket.. harus cari yg bener2 pas ama bentuk tubuh kita.. susah :( gw jg blm nemu secara gw skrg melar gini :,( btw HG itu maksudny HD = harley davidson? hehue

    temen2 FDers yg lain: good luck ya finding your PLJ :) sama kita belum nemu

  • piscanilie

    kalo leather jacket nya fashionable kaya yg dipake M.O.D gw si defitnely yay!! .. tapi yang beredar disini kebanyakan buat pengendara motor (yang affordable kamsud nya) :D

  • morgan

    yay for me too!
    maunya sih mike and chris, tapi mahal *cries*

    my fave ones belinya di thrift/op shop, di beijing and dari ebay.

  • Darling

    yayyyy..! definitely a wardrobe staple. :)

  • happineesh

    YAY! gw suka liatnya, sedikit rocker gtu hiihi asal jangan pake dengan jeans baggy ato celana bahan dan sneakers jamdul gtu, saingan gw ama abang ojek langganan :)

  • http://www.cuomova.blogspot.com cheyqua

    tapi emang sih leather jacket gak untuk dipake siang hari *apalagi di jakarta*.. gerahh bokk!!
    buat malem2 ajahhh.. huuhuhu.. jadi mangkin kepingin!! hihi..

  • disti

    wah di klimat jakarta nan sumuk ini sih a very definite NAY.
    geraaaaaaahhhhhhhhhh!!

  • Hanzky

    DYS, kok gue malah jadi ngiler sama tas yang di pake Caroline Trentini yah..hehehe anyone can ID the bag for me pliiss??..:D

    Gue suka sih liat leather jacket dipake orang, tapi untuk gue kayanya nggak cocok DYS, dengan alasan yang kurang lebih sama seperti yang rere bilang…hehe..tambahan lagi berat..pake sweatshirt aja gue suka ngerasa berat Dys..hehehe

  • lovemybags

    yay, tp stylingnya mang harus bener sih.
    g dah nemu leather jacket ygpas buat gua di zara kids.

  • magnifiquehilda

    absolutely yay for me :p

  • http://shizuoka.multiply.com shizuoka

    yay for me! tapi gw yg super petite ini cocok ga yah pakenya…atau malah terlihat too much?

    btw lmb, zara kids? cari ah…hehe…

  • berrynice

    kalo dipake di jkt mah ndak mungkin. tapi kalo di luar negeri yang dingin…. it’s a Yay!

  • http://longerlivelylife.blogspot.com/ miss D

    infinite YAY..love it !
    terutama kalo ada tambahan hoodie berbahan katunnya di belakang (jadi mirip sama yg dipake Adam Levine-nya Maroon 5)

  • http://www.bagcraze.blogspot.com lovemybags

    iya shizuoka, di zara kids cewe, lucu sih, nggak real leather tp look nya kulit banget, sktr 700-800k

  • http://www.friendster.com/djurish JURIS..!!!

    YAY
    menurut gw seh leather jacket salah satu fashion item yang penting buat cowo ato cewe
    klo buat cowok ini hal terpenting setelah black dress
    klo buat cowok mungkin hal terpenting setelah white shirt
    hehehehehehe
    tapi niyh.. repot juga kepanasan make di sini

  • Upay

    Nice, but not my style. Ga cucok bo :D

  • lisa

    Definitely yay! I love leather jacket….especially the black one!!

  • http://www.bagcraze.blogspot.com lovemybags

    hanz dear,
    tasnya trentini kayaknya sih si stella mccartney ini, tp dah lama secara ini dr artikel june 06
    http://www.hintmag.com/shoptart/shoptart_jun06.php

  • DYS

    lovemybags: thx for ID-ing trentini’s bag.. good job! ahh.. ternyata tas nya si stella toh.. gw jg ga familiar ama tas2 si stella, padahal gw dpt bday gift tas stella bbrp bln lalu.. and im quite impressed selain lbh affordable krn dia make “vegan leather” but it doesn’t feel so “fake”.. lucunya didlm auth. card nya di tulis “suitable for vegetarians” heueh aneh2 aja :D

  • amel

    jaket kulit? mau..mau..mau..mau!!! pengen banget punyanya Elizabeth aand James nya the olsens, secaar mereka kan tiny tuh, syp tau pas sm ukuran badan gw yang kecil huhu…

  • FlashR

    YAY!! tapi akhir2 ini gw demennya pake leather blazer warna soklat. bete, pernah diteriakin ama tukang parkir “pinjem jaketnya dong buat naik motor!” *misuh2 sambil elus dada*

  • xoxo

    YAY…! ap lg yg make si Irina Lazareanu
    salut gw ma ini cewe, suru pake outfit senorak apapun tetep cocok
    btw ada yg tao dmn jual leather jacket yg uniq? kl bs ad double zipper na
    thx =D

  • Pingback: aprilia adiputri

  • Spyros

    I don’t want to write any comments, I;m just seaking a leather jacket like James Dean’s
    Does it have a special name or something? Can u help me find one?
    Thanks a lot
    Spyros.Greece